Årets Fuldkornshvedebrød - Guld - Nordens Porter Brød

Fremgangsmåde:

Udviklet og Bagt af Kristian Parmo Nielsen, Pompei - Ribe

 

Iblødsætning:

500 g Mørk porter  
250 g Popppede durumkerner   
200 g Chiafrø   


Surdej:

1.000 g PowerHvede  
1.000 g Vand   
250 g Gammel surdej   


Polish:

500 g PowerHvede  
500 g Vand   
5 g gær  


Mask:

200 g PowerHvede  
500 g Vand   

 

Iblødsætning: Sættes i blød og blandes godt rundt. Laves et døgn før brug og står på køl

Surdej:

Starter nogle dage i forvejen med at lave en starter bestående af 125 g. fuldkornshvedemel og 125 g. vand. Lader den stå i bageriet indtil den begynder at boble. Frisker derefter op med det ovenstående,
Polish: laves dagen før brug Blandes godt sammen i 20 grader vand. står i bageriet 1 time, derefter på køl natten over

Mask:

Laves dagen i forvejen. Vandet koges og hældes over melet. Røres rundt og dækkes til med plastik. Står på køl natten over.
Dejføring og æltetid: Alle ingredienser tilsættes på en gang Køres i æltekar 10 min i 1. gear - 9 min i 2. gear

Dejtemperatur:

25 °C
Liggetid/sted: 16 - 18 timer på køl

Dejvægt:

800 g
Udbytte: 7 stk.

Bearbejdning/Opslåning:

Virkes runde; ligger derefter på bordet i 30 min. slåes derefter op til lange brød, og ligges i en aflang hævekurv
Raskning: 16 - 18 timer på køl (den sidste time tørraskes i bageriet)

Inden afbagning:

Vendes ud af kurven og snittes
Ovn: Herdovn

Ovntemperatur:

Indsætning: 250 °C med 10 sek. damp
Afbagning: 230 °C
Bagetid: 45 - 50 min. - spjæld åbnes efter 20 min

 

Tankerne bag det udviklede brød:
Vil lave et brød med nogle iblødsatte kerner. Ved at øl giver en god smag og kraft til brødet. Så det er hvad jeg har prøvet.

Ingredienser:

Vand, 36% fuldkornshvedemel, hvedemel, øl, 5% poppede durumkerner, chiafrø, salt tilsat jod, gær, hvedegluten, druesukker, rosmarin, emulgator (E472e (vegetabilsk)), rapsolie, melbehandlingsmiddel (E300).

 

Fødevarestyrelsen anbefaler
mindst 75 g fuldkorn om dagen,
som en del af en varieret kost.
Produktet indeholder 41 g fuldkorn
pr. 100 g brød.


Næringsindhold pr. 100 g:
Energi909 kJ
217 kcal
Fedt2,1 g
- mættede fedtsyrer0,4 g
Kulhydrat36,6 g
- heraf sukkerarter1,7 g
Kostfibre6,5 g
Protein8,6 g
Salt0,98 g


Print opskrift