Valsemøllen deltager som aktiv partner i Fuldkornspartnerskabet, der har til formål at fremme folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. 'Vælg fuldkorn' er et af de officielle kostråd.

I en årrække har vi sammen med sundhedsorganisationer, Fødevarestyrelsen og fødevarevirksomheder arbejdet målrettet på at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Hver især bidrager vi med vores styrker og kompetencer. Sammen har vi skabt nogle unikke resultater, som vi ikke havde opnået hver for sig:

Det er en succes i forhold til, at vi har fået danskerne til at spise mere fuldkorn. På mindre end 10 år, er vi lykkedes med at fordoble danskernes fuldkornsindtag. Jeg kender ikke en eneste forebyggelsesindsats i verden, der har været så succesfuld som dette samarbejde” siger Gitte Laub Hansen projektchef hos Kræftens Bekæmpelse.

Siden Fuldkornskampagen begyndte i 2007, er der udviklet 1000 produkter, som overholder kravene til fuldkornslogoet og danskernes indtag er øget med næsten 50%.

Valsemøllens administrerende direktør Niels Brinch-Nielsen er bestyrelsesformand i partnerskabet.

Læs mere om fuldkorn på Fuldkornspartnerskabets hjemmeside og på www.altomkost.dk.

Er et fuldkornsbrød fyldt med kerner?

Hvis man spørger en tilfældig dansker, hvad et fuldkornsbrød er, vil de fleste sandsynligvis svare, at et fuldkornsbrød er et brød fyldt med hele kerner. Det er dog kun delvist rigtigt. Et fuldkornsbrød kan godt indeholde kerner, men behøver det ikke. Det er nemlig ikke indholdet af hele kerner, der gør brødet til et fuldkornsbrød.

For at bære betegnelsen fuldkornsbrød skal brødet (rug- eller hvedebrød) være bagt med min. 50% fuldkornsmel, dvs. mel hvor hele kornet er blevet formalet til fint mel. Et moderne fuldkornsbrød kan derfor sagtens være lyst, fint og luftigt som et franskbrød eller et lyst specialbrød og behøver altså ikke indeholde kerner.

Er rugbrød altid fuldkorn?

Rugmel er perfekt til at bage lækre, smagsfulde og sunde fuldkornsbrød. Det skyldes rugens kombination af stivelse, fibre og protein, som er optimal til bagning. Men de fleste rugbrød er - måske til manges overraskelse - ikke fuldkornsbrød. Det skyldes, at danskerne har fået smag for blødere og "finere" rugbrød, som er bagt med en blanding af rugsigte- og hvedemel.

Hvis du vil være sikker på at købe brød med fuldkorn, skal du kigge efter på emballagen. Her fremgår det tydeligt, hvis produktet er fuldkorn i form af Fuldkornsmærket. 

Ønsker du at vide mere om, hvordan vi hos Valsemøllen arbejder med Fuldkornsmærket, er du velkommen til at kontakte Lisbeth Wassmann.