Få en liste over de mest almindelige fejl i brødbagning, og hvad årsagerne kan være. På den måde kan du nemt undgå disse, når du selv bager.

9 hyppige problemer ved brødbagning - og hvordan du løser dem

Her på nedenstående liste finder du de mest almindelige fejl i brødbagning og hvad årsagerne kan være.

Problem                                               

1. Dejen flyder og brødet bliver fladt og bredt                

  • For varm hævning
  • For blød dej
  • Overhævet brød

2. Dejen viser intet liv og hæver meget langsomt          

  • For varm dej
  • For varmt vand

3. Dejen har mistet livet (ingen hævning)                       

  • For fast dej
  • For kold dej
  • For meget salt
  • Gæren kan være skoldet

4. For meget liv 

  • For stor gærtilsætning
  • I honning-saltdejen kan det skyldes urenheder i råvarerne (Brødet får en syrlig lugt)

5. Brødet er tæt og uden liv

  • For fast dej
  • For kold dej

6. Brødet er løst

  • Dårligt mel
  • For dårlig æltet dej
  • Ej gennembagt

7. For stor poring 

  • Hævet for meget
  • Dejen er for blød

8. Uregelmæssig poring

  • For stor gærmængde
  • Forkert opslåning
  • Dårlig æltning

9. For mørkt brød

  • For høj temperatur
  • For stor sukkertilsætning


2 produktionsformer, som kan lette din hverdag

De fleste af vores opskrifter på hvedebrød er velegnet til at langtidskoldhæve eller pre-bage og fryse afhængig af, hvad der passer bedst til netop jeres produktionsform. 

Langtidskoldhævning: 
Gærmængden reduceres med ca. 20 %, hvis brødene ønskes langtidskoldhævet. Brødene sættes 1 time på frost og derefter på køl med stikvognspose over. Dag 2 tages brødene ud fra køl og tempereres i køkkenet til en kernetemperatur på min. 15°C. Herefter sættes brødene i hæve-/raskeskab og hæver til ønsket volumen. 

Pre-bagning og frys: 
Har man ikke mulighed for at bage hver dag, kan man med fordel effektivisere arbejdsgangen ved at pre-bage brødene og derefter fryse dem. 
Følgende grundregler skal overholdes:
- Normal gærmængde 
- Bagetemperaturen sænkes med ca. 20-30°C
- Bagetid jævnfør opskrift
- Brødene afkøles, pakkes i frostposer og fryses
- Brødene tøs op ved stuetemperatur og bages ca. 8-10 min. ved den, jævnfør opskriften, oplyste bagetemperatur  

Få et overblik over hele Valsemøllens sortiment her.

Kontakt key account manager Carl-Henrik Elbke eller salgskonsulent Rikke Gryberg for mere information om Valsemøllens tilbud til foodservice sektoren.