Surdej er blevet noget, alle taler om. Men hvad er det fantastiske ved surdej - og hvad kan det gøre for dit brød?


Hvad er surdej?

Helt enkelt består en surdej af en blanding af mel og vand, som efter endt gæringstid bruges som hævemiddel og smagsgiver ved brødbagning. Bruger du surdej i din dej, kan du derved helt eller delvist undlade gær i din brødbagning – dog med det i mente, at surdej hæver langsommere end en almindelig gærdej.

Det er dog langtfra kun for sine hæveegenskaber, at surdej er blevet så populær. For surdej kan samtidig gøre noget helt særligt for brødets duft og smag.

Få vores bedste opskrift på surdej her.

Surdej giver smag og karakter til dit brød – og en længere holdbarhed

Når du dufter og smager et godt brød, er der ingen tvivl om, at en stor del af æren skyldes den surdej, der er brugt i brødet. I gæringsprocessen udvikler surdejen en markant syrlig duft og smag, som bidrager til at give brødet smag og karakter.

Du skal tænke på en surdej som en smagsgiver, der tilfører masser af god smag til dit brød. Hvor mælkesyren i surdejen giver sødme, giver eddikesyren syrlighed, og sammenlagt giver de en delikat og harmonisk smag til brødet Dermed ikke sagt, at jo mere surdej du bruger, jo bedre bliver brødet – for det handler selvfølgelig om den rette dosering. Tilsætter du eksempelvis for meget surdej, vil brødet blive klægt og syrligt i smagen – og tilsætter du på den anden side for lidt surdej, ender du med et kedeligt og tørt brød”. Den rette mængde surdej er altså afgørende for både smag og konsistens. Som grundregel skal du bruge mellem 20 - 30 % surdej  (af melmængden i opskriften) til den færdige dej. Surdejen gør samtidigt noget godt for brødets holdbarhed, idet mælkesyrebakterierne i surdejen har en konserverende effekt. 

Valsemøllen tilbyder tørsur eller færdigmel tilsat tørsur

Har du af forskellige årsager ikke mulighed for at passe og pleje en surdej, behøver du ikke at snyde dig selv og dine gæster for et godt surdejsbrød. Her kan du i stedet vælge at bage med en tørsur i stedet for surdej. Vælger du at bage med tørsur fremfor en surdej, får du mindst lige så gode brød. Forskellen er, at hvor surdejen er et ’levende’ produkt, er tørsuren ikke aktiv mere, hvorfor du her skal bruge gær til hæve brødet med. En fordel ved at bruge tørsur fremfor surdej er samtidig, at du er sikker på at få et ensartet bageresultat, når du følger samme opskrift. Det vil sige, at du er sikker på at servere et godt brød for dine gæster – hver gang!”

Du kan også vælge brødblandinger, hvor surdejen allerede er tilsat. Her har vi gjort arbejdet for dig og nøje udvalgt hvilken surdej, der passer bedst  til det enkelte type brød – fx en mild durumsur til italienske brød osv. I en travl hverdag kan det være svært at nå at bage brød helt fra bunden rundt om i mange storkøkkener. Så vores tanke med brødblandinger tilsat surdej er at gøre det lettere at bage brød, der har den gode smag, krumme og konsistens, der kommer fra surdej. For brød skal være hjemmebagte, og ingen skal snydes for duften af godt, nybagt brød, hvis du spørger os!

Få inspiration til lækre surdejsbrød her.

Skulle du have mod på at lave din egen surdej, får du opskriften her